(ARCHIEF) - 19-04-2008 - Europese Circusdag

Zaterdag 19 april wordt het in de zaal van Kleurrijk in Dichteren een echte unieke circusdag gehouden. De European Circus Association heeft n.l. zaterdag 19 april 2008 uitgeroepen tot de eerste Europese Circusdag. In heel Europa zal circus in het zonnetje staan. Circus is namelijk een interessante kunstvorm, die sinds jaar en dag een breed en rijk geschakeerd publiek trekt, maar circus is bovendien ook belangrijk Europees cultureel erfgoed. 

Overal in Nederland worden lokaal allerlei activiteiten ontplooid en omdat Doetinchem een heel eigen circus heeft is er natuurlijk ook in Doetinchem een circusactiviteit.
In Doetinchem gaat Circus Zanzara in samenwerking met Harrie Harrewar en de jongerengroep van produktiehuis Buitengewoon met kinderen aan de slag om een eigen unieke voorstelling te maken die om 14.30 te zien zal zijn. Kinderen uit heel Doetinchem en omgeving van de groepen 1, 2 en 3 kunnen zich opgeven via, zij gaan dan vanaf 13.00 uur aan het werk met Paulo en Mayka van Circus Zanzara.

Na de trainingen gaan ze ook echt optreden voor iedereen die maar wil kijken, ze worden
afgewisseld door ‘echte’ circusartiesten en artiesten in spe. Circus Zanzara is een klein, intiem familiecircus dat al jaren in Doetinchem kwartier heeft. 

Bij Zanzara ligt de nadruk op sfeer en je thuis voelen ook als publiek. Circus Zanzara vindt het ook erg belangrijk om kinderen in aanraking te brengen met circus. Te weinig wordt nog beseft dat circus kinderen al op jeugdige leeftijd in aanraking brengt met kunst en cultuur – en dus een ideaal middel is om de cultuurparticipatie te verhogen. Het is een vorm van ambulant theater dat letterlijk naar je toekomt en waar je dus op zaterdag 19 april als kind ook zelf even kunt ervaren wat het is om artiest te zijn.

Mayke Heessels